top of page

Siguranța Digitală

394588878_151417048017530_3656638314566311370_n.png
oranz_helehall_riba_2tk.png

Terminologie

Unii dintre cei mai importanți termeni privind siguranța online, confidențialitatea și știrile false sunt:

 

Parolă - Cod secret, necesar pentru a accesa un cont sau un dispozitiv. Este o combinație secretă de caractere, conținând de obicei litere, cifre și simboluri, care este utilizată pentru a autentifica identitatea unui utilizator și pentru a acorda acces la un cont sau un sistem protejat. Scopul unei parole este de a preveni accesul neautorizat la informații personale, date financiare sau alte informații sensibile stocate pe Internet.

 

Autentificare cu doi factori (2FA) - Proces de securitate care solicită utilizatorilor să furnizeze doi factori diferiți de autentificare, cum ar fi o parolă și un cod de verificare, înainte de a acorda acces la un cont.

 

Inginerie socială - Tactică folosită de atacatori pentru a manipula oamenii să divulge informații sensibile sau să efectueze o acțiune care compromite securitatea.

 

Dezinformare neintenționată - Informații false sau inexacte. Poate fi definită ca stabilire sau înțelegere eronată a faptelor. Dezinformare: Informații false care sunt în mod intenționat concepute cu scopul să inducă în eroare.

 

Verificarea faptelor - Procesul de verificare a acurateței și veridicității informațiilor.

 

Clickbait - Conținut conceput pentru a atrage atenția și a genera click-uri, folosind deseori titluri senzaționale sau înșelătoare.

 

Prejudecata de confirmare - Tendința de a interpreta informațiile într-un mod care confirmă convingerile sau părtinirile preexistente.

 

Hărțuire cibernetică - Utilizarea tehnologiei pentru a hărțui, intimida sau prejudicia alte persoane.

 

Inginerie socială - Tactică folosită de atacatori cu scopul de a manipula oamenii să divulge informații sensibile sau să efectueze o acțiune care compromite securitatea.

 

Phishing - Tip de înșelătorie care utilizează e-mailul sau mesajele pentru a înșela oamenii să partajeze informații sensibile sau să descarce programe malware.

 

Malware - Program rău intenționat care poate provoca daune unui computer sau poate sustrage informații sensibile.

 

Criptare - Procesul de conversie a informațiilor într-un cod pentru a preveni accesul neautorizat. Aplicație de mesagerie criptată - atunci când utilizați aplicații de mesagerie criptate, toate chaturile, inclusiv textul, imaginile și fișierele, sunt criptate pe măsură ce datele circulă între dispozitive. Aceasta înseamnă că textul este transformat într-un cod secret și poate fi decodat doar cu o cheie secretă.

 

Cookies - Fișiere text mici care sunt stocate pe un dispozitiv de către paginile web pentru a reține preferințele utilizatorului și pentru a îmbunătăți experiența acestuia.

 

Firewall - Sistem de securitate a rețelei care monitorizează și controlează traficul de intrare și de ieșire pe baza unor reguli de securitate predefinite.

 

VPN - Rețea privată virtuală care oferă o conexiune sigură la internet și protejează confidențialitatea utilizatorului. De obicei, este un serviciu contra plată.

 

Virus - Tip de program rău intenționat care se poate autoreplica și se poate răspândi pe alte dispozitive sau rețele.

 

Troian - Tip de program rău intenționat care se deghizează într-un fișier sau program inofensiv pentru a înșela utilizatorii să-l descarce și apoi sustrage informații sensibile sau provoacă daune sistemului.

 

Ransomware - Tip de program rău intenționat care criptează fișierele sau blochează un sistem până când se plătește o răscumpărare.

 

Adware - Tip de program care afișează reclame sau ferestre pop-up nedorite pe un dispozitiv.

 

Spyware - Tip de program rău intenționat care colectează în secret informații de pe un dispozitiv sau de pe o pagină web.

 

Botnet - Rețea de computere sau dispozitive infectate care pot fi controlate de la distanță pentru a efectua anumite acțiuni, cum ar fi trimiterea de e-mailuri spam sau lansarea de atacuri DDoS.

 

Atac distribuit de tip refuz-serviciu (DoS - de la expresia engleză ”denial-of-service”) - Atac care inundă o rețea sau o pagină web cu trafic pentru a o face indisponibilă pentru utilizatori.

 

Vulnerabilitate - Slăbiciune sau defecțiune a unui sistem sau program, care poate fi exploatată de atacatori.

 

Înțelegând acești termeni și practicând obiceiuri online sigure, vă puteți proteja împotriva diverselor amenințări online. Vizitați pagina noastră web pentru a vă informa cu privire la siguranța online.

 

Pentru a afla mai multe, urmați cursul nostru online.

bottom of page